KLEINTJE KUNST: Ria Dijke & Joke van der Schee


Datum
8 nov, 2015
10:00 - 17:00

Ria Dijke & Joke van der Schee,

Ria Dijke:  “Schilderen en fotografie zijn mijn grote passie. Ik ben geboren in Rotterdam in 1960 en ben altijd creatief geweest op meerder vlakken.”

Ria Dijke

Ria Dijke

“Kleding ontwerpen (modetekenen) en het vervaardigen van kledingstukken hebben mij altijd bezig gehouden. Ik heb de opleiding Mode & Kleding gevolgd in Rotterdam. Tijdens deze opleiding is mijn interesse ontstaan voor het tekenen en schilderen. Modetekenen en Grafische Vormgeving waren mijn favoriete vakken.

Ria Dijke

Ria Dijke

Hierna heb ik veel cursussen  gevolgd. Op een zeker moment waren deze cursussen niet meer voldoende: ik wilde meer. Daarom heb ik besloten een deeltijd opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten in België te gaan volgen. Deze opleiding is vijfjarig, het is een klassieke opleiding. Er wordt gestudeerd met olieverf, naar stillevens. De kleur en vorm moet overeenkomen met de realiteit. Later in de opleiding mag je dit loslaten en kun je zelf je fantasie en eigen kleurgebruik bepalen. Sinds 2014 heb ik de opleiding bij de Academie voor Schone Kunsten te Arendonk met goed gevolg afgerond. Nu heb ik mij ingeschreven om de vervolgopleiding specialisatie te volgen, deze duurt twee jaar.

Mijn werk is kleurrijk.  Ik zoek de grenzen op naar de abstractie. Ik meng op het doek, werk nat in nat en probeer een goede kleurbalans in mijn werk te vinden door laag over laag te werken. De onderwerpen die ik schilder zijn divers. Technieken die ik gebruik zijn olieverf, acryl, aquarel en gemengde technieken. Experiment en durf in kleur en vorm staan voorop. Het werk moet een bepaalde spanning hebben wat  kleur, vorm en onderwerp betreft. Het onderwerp kan heel dagelijks zijn, maar het is de uitdaging om dit op een expressieve en interessante manier weer te geven. Via fotomateriaal en of collages kom ik tot verrassende composities. De Compositie is dan ook een heel belangrijk onderdeel om het werk vorm te geven en het zodoende tot een boeiend werk te maken.

Ria Dijke

Ria Dijke

Sinds twee jaar ben ik begonnen met fotografie als aanvulling op mijn schilderwerk. Dit is een verrassende aanvulling geworden het geeft mij inspiratie voor nieuw werk. Onderwerpen welke ik schilder zijn niet onder een noemer te vangen en heel divers. Tijdens mijn studie in België ben ik gaan fotograferen om goede foto’s te maken van mijn schilderwerk. Het doel was foto’s te maken die vooral qua kleur goed overeenkomen met de werkelijke kleuren van de schilderijen. Ik ben al fotograferende tot de slotsom gekomen dat fotografie ook ontzettend creatief en interessant kan zijn als een apart medium.

Er zijn veel schilders die eerst schilder waren en later zijn gaan fotograferen. Je hebt als schilder een streepje voor, je kijkt al in een kader. Bij fotografie zijn compositie, licht, donker en toonwaarden even belangrijk.  Ik ben nu naast schilder ook een enthousiast fotograaf geworden. Vandaar dat ik mijn foto’s ook graag aan anderen wil laten zien. Fotografie en schilderkunst kunnen heel goed samen gaan en elkaar aanvullen, maar ook apart van elkaar zijn zij de moeite waard een eigen leven  te leiden. ”

www.mapdijke.exto.nl

 

Joke van der Schee:15 Joke van der Schee

Mijn naam is Joke van der schee. Ik ben geboren en getogen in 1957 in Rotterdam. En meer  dan 30 jaar woonachtig in de gemeente Rhoon.
Als klein meisje keek ik altijd gefascineerd in de etalage van een kleine kantoorboekhandel bij ons om de hoek. Daar mocht ik dan een inktlapje gaan kopen voor mijn kroontjespen. Ik kon dan lange tijd naar al die penselen verftube’s,kleurtjes in de etalage turen en wegdromen.
Dat is echt wel mijn oorsprong. Van mijn eerste spaarcentjes heb ik toen ecoline flesjes gekocht. Nog steeds in mijn bezit.

Met aquarelleren en olieverf ben ik begonnen bij een teken en schilderschool in Rotterdam Kralingen.Daar heb ik geleerd snel en doeltreffend te schilderen en aquarelleren,een vlotte toets die nog steeds in mijn werk is terug te zien?
Mijn werk is romantisch realisme,met veel oog voor de natuur,bijvoorbeeld de Rhoonse grienden met zijn oneindig mooie laantjes met knotwilgen.
Verder portretten van mens en dier,stillevens etc.In pastel, olie en acrylverf,aquarel,potlood en pentekeningen.
Ook ben ik diverse cursussen aan de SKVR en veel workshops gaan volgen en ben bij veel schildergezelschappen aangesloten geweest.
Overal haal ik nieuwe inspiratie vandaan om mezelf te ontplooien en ontwikkelen in mijn heerlijke hobby.
Nu schilder ik bij het ‘Koffiekunst’.

Joke van der Schee

Joke van der Schee


Joke van der Schee

Joke van der Schee

 

Kaart wordt geladen...
Locatie

Hotel het Mastbosch
Burgemeester Kerstenslaan 20
4837BM Breda