Herbert en Harrie Willems.


Datum
23 apr, 2018 - 25 jun, 2018

Harrie Willems Kracht en Geborgenheid

Harrie Willems
Kracht en Geborgenheid


Harrie Willems Samen met jou

Harrie Willems
Samen met jou

Harrie Willems:

Na zijn opleiding Industriële Vormgeving Eindhoven (en de opleiding Mens en Arbeid in Amsterdam) heeft hij zich aanvankelijk toegelegd op werken in steen. En daarnaast 3 dagen/week de kost verdienend binnen het onderwijs. Sinds 20 jaar maakt Harrie voornamelijk bronzen beelden. Eerst in was moduleren geeft hem meer mogelijkheden in experimenteren met vormen.
Uit zijn werk spreekt een betrokkenheid bij de natuur.
Niet zozeer de specifieke verschijningsvormen ,hoewel Harrie soms een stukje natuur gebruikt, maar de energieën, die het leven mogelijk maken.

Zijn beelden bewegen zich tussen figuratie en abstractie. Daarnaast bemerkt Harrie de laatste jaren een liefde voor schalen, al of niet met toevoegingen.

Harrie  vindt patina (kleur) en textuur (huid) van een beeld bepalend voor zijn zeggingskracht en besteed daar veel aandacht aan.
Tot 2014 heeft hij met veel plezier zijn beelden zelf gegoten en veel geleerd over invormen, gieten en afwerken, bij kunstenaarscentrum de Olifant in Nijmegen. Sinds dit centrum eind 2014 helaas is wegbezuinigd laat Harrie zijn brons gieten bij Kemner in Cuijk. De gehele afwerking doet Harrie zelf. Het merendeel van zijn beelden worden eenmalig gegoten, zijn unica.

Harrie Willems Spaanse Danseres

Harrie Willems
Spaanse Danseres


Harrie Willems Herfst

Harrie Willems
Herfst

Harrie neemt geregeld deel aan exposities, de laatste 5 jaar:
2011 en 2012 Eusebius Kerk Arnhem
2013 en 2016 Stevens Kerk Nijmegen
2014 museum Casteelse Poort Wageningen
2015 galerie Wim Zwijsen, Hoorn
2015 Valk Hotel Molenhoek
2016 kerk op Steeg, Dieren
2016/2017 galerie Artisto Losser
Juni 2017 kunstschouw Schouwenduivenland
Daarnaast staat hij enige malen per jaar op kunstbeurzen in het oosten van het land.

Harrie Willems, beeldenmaker.

 

Herbert Willems Mysterie in de verte

Herbert Willems
Mysterie in de verte

Even voorstellen… Herbert Willems

Op dit moment bent u op deze plek min of meer ‘gedwongen’ naar mijn werk te kijken. Dat is de reden dat ik me graag even aan u wil voorstellen en kort iets wil zeggen over mijn werk.

Mijn naam is Herbert Immer Willems. Ik heb aan de Rotterdamse kunstacademie gedurende een jaar  een zogenaamde ‘Vorkurs’ gedaan, een Bauhaus-idee dat indertijd in Rotterdam omarmd werd. Daarna verhuisden mijn ouders naar Stadskanaal en heb ik de Minerva-academie in Groningen bezocht. Toen ik vervolgens in Amsterdam woonde heb ik jarenlang in het Amsterdamse atelier van Meggy Poell gewerkt. Op dit moment woon en werk ik in Haarlem.

Herbert Willems Aarzeling van de ochtend

Herbert Willems Aarzeling van de ochtend

Mijn stijl van schilderen noem ik romantisch realistisch. Het zijn realistische werken waarin door een kenmerkend en betekenisvol kleurgebruik, aangevuld met en versterkt door rayïstische (opvallende belichting waardoor licht en donker opvallend op de voorgrond treden) elementen een bijzondere en geromantiseerde sfeer ontstaat. Daarbij is steeds gestreefd naar eenvoud van de vorm enerzijds en maximale zeggingskracht van de inhoud anderzijds.

Het thema van mijn werk is de zogenaamde ‘heemding’:  een woord dat in het Nederlands niet bestaat, maar waar de Duitsers het veel betere woord ‘Heimkehr’ voor hebben. We zouden dat kunnen vertalen als ‘Het thuiskomen’. Het is een soort oergevoel van mensen van alle streken en tijden, een verlangen naar een eigen en unieke plek onder de zon, waar ze geboren zijn, groot geworden zijn en zich veilig en vertrouwd voelen. Een emotionele plek waar we een unieke band mee hebben en houden. Die ‘heemding’ kan weergegeven worden door huizen, maar evengoed door  boerderijen, strandhuisjes, vuurtorens en wat dies meer zij. Geborgenheid en veiligheid staan daarbij steeds centraal, balans en harmonie zijn de hoofdkenmerken ervan.  Lees voor uitgebreider informatie ook mijn site (zie onder) en dan vooral de pages  ‘Blogs’ en  ‘De Wording’.

Herbert Willems Een hoger leven

Herbert Willems
Een hoger leven


Herbert Willems Stille groet aan de zwijgende verte

Herbert Willems
Stille groet aan de zwijgende verte

Mijn werk wordt geschilderd met olieverf en afgeschilderd in een zogenaamde museumkwaliteit (doorgaans de Rembrandt van Talens; museumkwaliteit wil zeggen 100 jaar kleurecht). Voordeel van olieverf boven acryl is de veel grote pigmentbinding van het medium olie. Bovendien kan met olieverf glacerend (in laagjes op elkaar) gewerkt worden, wat met acrylverf minder goed mogelijk is.

Tot slot: mijn werk is geschilderd op panelen; panelen zijn veel minder kwetsbaar dan doeken en zijn, na een goede gesso-behandeling, prima dragers  voor olieverfschilderijen. In combinatie met de diverse lagen olieverf garanderen panelen een jarenlang probleemloos en optimaal genot van een aangekocht werk. Ik hoop van harte dat u geniet van mijn werk. Voor contact en site: zie mijn visitekaartje of site: www.herbertwillems.webs.com.

Herbert Immer Willems

Lid Kunstenaars Vereniging Hoorn en Omstreken (KVHeO), NABK (Ned. Associatie Beeldende Kunstenaars)

Herbert Willems Wintervrede

Herbert Willems Wintervrede

 

 

 

 

 

 

Kaart wordt geladen...
Locatie

Hotel de Molenhoek
Rijksweg 1
6584AA Molenhoek