Arie Wols schilderijen


Datum
1 mrt, 2022 - 1 mei, 2022

Werken van Arie Wols geexposeerd door Wim van Pelt.

Arie Wols

Arie Wols


Arie Wols

Arie Wols

Van 2 maart tot mei worden de kunstwerken van Arie Wols in Van der Valk Hotel ARA , Zwijndrecht geëxposeerd.

Arie Wols werd in 1945 in Ridderkerk geboren. In 1964 vond hij een woon- en werkplek in Heerjansdam, waar hij zich als kunstenaar heeft ontwikkeld.  Je kunt hem gerust een kunstenaar van de hele regio noemen, want naast lid van het Tekengenootschap Pictura in Dordrecht staat hij inmiddels met Willy Sluiter in de canon van de Zwijndrechtse Waard (Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht).In 1998 overleed hij 53-jarige leeftijd.

Lucien den Arend: “Zijn onmiskenbaar talent ontwikkelde Arie dankzij een voortdurende en intensieve studie van verschillende schildertechnieken. Hij experimenteerde met diverse stijlen en materialen. Een indrukwekkend en veelzijdig oeuvre vormt daarvan fraaie getuigenis.”

Arie Wols

Arie Wols

Gertjan Kleinpaste: “Creativiteit is als water, het is altijd in beweging”, is een citaat dat ik tegen kom in een oude notitie. Is het een uitspraak van Wols? (1945-1998) Die aldoor in beweging is en scheppend en schilderend het ene werk na het andere maakt. Met grote variëteit. Met zelfspot soms, ijdelheid ook. Met een ideeënrijkdom die tot fraaie, maar bizarre landschappen leidt.

Een groot deel van zijn oeuvre werd door omstandigheden in 2018 door Wim van Pelt opgekocht en sindsdien exposeert Wim regelmatig met het werk van deze excentrieke einzelgänger. Belangstellenden kunnen bij de receptie van Hotel ARA navraag doen en een boekje over Arie Wols ontvangen.

Arie Wols was een zonderlinge man van het type Van Gogh, die niet om geld gaf, maar alleen maar wilde schilderen, tekenen en etsen. Zijn vrouw Annemiek zorgde dat er nog net voldoende verkocht werd dat er weer verf gekocht kon worden en een stuk brood, want dan kon hij weer op pad. Later kon je zijn buien in het werk terugzien. Hij had geen echte perioden, maar buien. Het naargeestige werk is echter niet in het hotel te zien. 

Maar hij maakte zoveel en Annemiek vroeg ook eigenlijk te veel (ze zijn het wel waard, maar dat moet het publiek ook vinden) dat uiteindelijk het hele huis vol stond met schilderijen en tekeningen toen Arie overleed en 20 jaar na zijn dood zat Annemiek er nog mee,  ze werd ziek en het huis moest verkocht, dus de kunst moest eruit en zou op de schroothoop verdwijnen als Wim van Pelt niet had ingegrepen. Annemiek is inmiddels overleden.

Wim van Pelt kocht de hele partij op en is sinds 2018 bezig de collectie een plek te geven en aan de reputatie van Arie Wols te werken. Hij is inmiddels samen met Willy Sluiter opgenomen in de Canon van de Zwijndrechtse Waard, waar hij voornamelijk woonde en werkte. Hij was ook lid van Tekengenootschap Pictura in Dordrecht.

U kunt meer zien op facebookpagina Kunst van Arie Wols.

De prijzen zijn nu nog zeer betaalbaar en ze staan op de schilderijen vermeld. Aan de voorkant en soms aan de zijkant. Mocht u iets willen kopen, dan neemt u contact op met het hotel.

Wij wensen u veel kijkplezier en hopen dat u het waardeert.

 

 

 

Kaart wordt geladen...
Locatie

Hotel Ara
Veerweg 10
3336LM Zwijndrecht