Nanda van Alebeek


Datum
3 mrt, 2015 - 1 mei, 2015

Nanda van Alebeek

Nanda van Alebeek

 

Nanda van Alebeek

Nanda van Alebeek

Nanda van Alebeek, Den Dungen 1948, is een veelzijdig, levendig en ondernemend kunstenares. Sinds haar kinderjaren speelt vormgeving en de onstuitbare behoefte zich hierin uit te drukken een belangrijke rol in het leven van Nanda.
Na haar opleiding docent handvaardigheid A en B, studeerde zij aan de Academie Artibus te Utrecht o.a. specialisatie portret boetseren en leerde zij maskers maken bij Satori in Italië en andere professionele maskermakers. In de jaren die volgden verwierf Nanda een landelijke bekendheid met haar performances voor grote nationale en internationale bedrijven tijdens openingen, beurzen en presentaties van nieuwe producten. Zij had daarin het vermogen met haar modellen middels kunstzinnige toevoegingen, choreografie en geluid een mystieke spanning, die bij jong en oud een fascinerende verwondering opriepen. Een totaalervaring! Nanda heeft een boek over bodypaint geschreven, de centrale techniek die gebruikt wordt bij haar performances.
Vitaliteit

performance

performance


performance

performance


performance

performance

Nanda van Alebeek kan met recht een breed georiënteerd en geïnteresseerd mens genoemd worden. Naast haar vaste stek in Zaltbommel leeft en werkt zij sinds 2003 steeds meer in haar oude watermolen in het midden van Frankrijk. Terug naar de stille ruimte van het atelier na de hectische periode van performances. Een plek die haar energie en inspiratie heeft gegeven tot het ontwikkelen van nieuwe beelden. En bovenal een plek die haar rust en geluk geeft. De beelden ontstaan vanuit een nieuwe werkwijze en een vermogen om haar sterke verbeeldingsvermogen om te zetten naar vitale en positief geladen, vaak monumentale objecten. Echter zonder haar handschrift te ontkennen! Wie de vitaliteit van Nanda kent ziet dat de nieuwe lijn een krachtige en overtuigende voortzetting is van eerdere aanzetten. Altijd de fantasie en belevingswereld van kinderen en volwassenen prikkelend. Wens tot het oproepen van verwondering.

Beelden
Nanda’s hart gaat uit naar het maken van sculpturen, veelal in polyester maar ook in brons, steen, kunsthars of neolith. Het oude gebouw waar ze zo graag vertoeft ligt aan een meer, midden in de natuur. Ze leeft er met de vogels, vissen en andere dieren in hun natuurlijke omgeving. Gedurende de verbouwingsperiode zijn deze dieren Nanda gaan intrigeren. Wie heeft er nu een uil als huisdier?… Verwondering, ook bij haar! De vormentaal en verscheidenheid prikkelen haar fantasie. Het nodigt uit tot een nieuw spoor met de voor haar zo herkenbare uitbundigheid. Grote vormen ontstaan vanuit krachtig gestroomlijnde bewegingen. Golvend en dynamisch alsof de belijning buiten het beeld door zou willen gaan. Grotere volumes worden afgewisseld met een sierlijk lijnenspel in elegante details. De vaak felle kleuren ondersteunen het expressieve karakter van haar werk. Al menig waterpartij, muur, rotonde of schoolplein is met de aansprekende beeldtaal van Nanda verrijkt. Soms, zoals de opdrachten die zij deed voor scholen heeft haar werk een bijzonder interactief karakter. Niet alleen omdat de kleuren, vormen en onderwerpen kinderen zo aantrekken maar ook omdat de beelden uitnodigen aangeraakt te worden, erop te klimmen of er mee te doen waar het zo sterk toe uitnodigt…. spelen, kijken, voelen, ervaren om erop of erin te zitten. Je zou dit werk ook wel omgevingskunst kunnen noemen. Het gaat een relatie aan met de omgeving en roept op tot reactie of ervaring. Nanda werkt zowel in opdracht als in vrije productie.
Nanda’s Art
Nanda werkt met een grote diversiteit aan materialen. Haar eigen werk wordt gecreëerd met o.a. polyester, keramiek, hout, papiermaché en cellenbeton. Meer arbeidsintensieve materialen zoals brons en polyester, vormen een bijzondere uitdaging en daar kan Nanda goed mee uit de voeten. Ook het gebruik van natuurlijke materialen in diverse combinaties leiden tot bijzondere en fantasievolle werkstukken. Zij werkt graag in opdracht. Een aantal voorbeelden zijn opgenomen op de pagina Nanda’s Art op haar website www.nanda-art.nl
Performances voor product presentaties en openingen.
Hierbij kan zij zich uitleven om een compleet plaatje neer te zetten op maat met de choreografie, muziek, licht en geluid als dit nodig is.

Ideeën voor een opening en ontvangsten:
• Met dans, zowel in Blacklight als in bijzondere kostuums
• Ontvangsten in bijzondere kostuums
• Body Art met een thema
• Regenboog figuren, mogelijk op stelten of als hostess voor ontvangsten
• Jeroen Bosch, of Vincent van Gogh als tekenaar
• Jeroen Bosch
Nanda van Alebeek• Figuren uit de schilderijen van Jeroen Bosch
• Vincent van Gogh met evt. figuren uit die tijd
• Haan en kip
• Venetiaanse
• Tulpen
• Bosdruilen
• Zwart Wit

performance

performance

Black & White
De kostuums alleen zijn al een kunstwerk, zowel met maskers of geschminkt. Deze creaties lopen rond en vormen een prachtig tafereel. Ze maken af en toe kleine mimische bewegingen en dragen naar wens verschillende hoeden, bv. in allerlei landenthema’s.

Nanda bio 7Nanda Chicken Scène
Ze zijn reusachtig en geliefd. Deze kippen tokken, ze fladderen wat, en trekken de aandacht omdat ze buitengewoon bijzonder zijn. Twee kippen en een haan om nooit te vergeten.

Nanda bio8Nanda Rainbow
Deze zeven zuivere kleuren licht in regenboogkostuums.De mix van zon en regen is een genot voor het oog. Zeven kleurige modellen lopen op stelten of hoge schoenen of ze rollen op rolschaatsen door het publiek met hapjes en drankjes. Ze staan bij de deur als een schitterend sieraad terwijl uw gasten binnen komen.

Nanda bio9TulipsNanda
Bijzonder en fascinerend. Deze Tulpen zijn een prachtige gewaarwording. Ze staan als ontvangst op u te wachten en wiegen zachtjes heen en weer. Deze tulpen leven en bewegen met hun bladeren. Ze blijven indrukwekkend en geheimzinnig, zeker in Black-light.

Nandsa bio 10Nandsa Bosdruilen
Deze fantasie figuren bewegen zich tussen het publiek en zijn heel geschikt bij natuur evenementen, maken contact met hun vinger.

Kaart wordt geladen...
Locatie

Hotel Ara
Veerweg 10
3336LM Zwijndrecht